Amie, amante, amour… O cale îngustă spre nordul îndepărtat-Richard Flanagan

Amie, amante, amour… O cale îngustă spre nordul îndepărtat-Richard Flanagan

image-23-06-16-08-12-1

Cum ar fi să te trezești aruncat în jungla siameză? Să vezi moartea în festinul său nocturn și să slujești un faraon viu, al cărei demență depășește limitele oricărei imaginații. Cartea de astăzi este una despre viață, război, iubire și decepțiune, dar mai ales este despre Moarte.

Eroul principal, Dorrigo Evans, este extrem de ambivalent, pe de o parte are alura unui erou al cărui destin a fost pecetluit să salveze vieți, iar pe de altă parte este un căutător al iubirii, aruncând-se în brațele primei venite. Cu toate acestea nu îl poți urî, mai degrabă provoacă o subtilă dorință de milă. Devenit chirurg într-o lume în care războiul era la fel de necesar ca și aerul, acesta întâlnește unica și inconfundabila sa dragoste în persoana unei femei căsătorite, Amy. Aceasta la rândul ei traversează o apatie absolută, fiind parte a unui mariaj exasperant și fad. Pasiunea lor necruțătoare se consumă în peisajele unei Australii gata de înarmare, iar acest lucru parcă le alimentează sentimentele cu o forță mistuitoare. Apoi a venit Lupta. Una lipsită de logică, în care pe de o parte luptau australienii aliați, iar pe baricadele opuse japonezii mânați de ideile insuflate de un împărat dominant și dictator.

Grație obtuzității și obedienței absolute, japonezii, luând exemplul naziștilor, au reușit să subjuge cu precădere, o groază de teritorii. De fapt nu acest lucru uimește, deoarece știm că în orice bătălie ies învingători sau învinși. Cel mai groaznic element a fost și rămâne oroarea din lagărele de concentrare. Acolo soldații australieni căzuți în prizonierat au simțit cum este să fii sclav, cum e să pierzi ultima picătură de luciditate și mai ales cum este să lupți cu morile de vînt.

Flanagan a reușit să creeze o adevărată cronică a trăirilor umane, lăsând toate grozăviile și necruțând absolut deloc adevărul istoriei. Lucrarea în sine este o îmbinare de ficțiune cu o non-ficțiune atât de dură, încât citind-o involuntar mă cutremuram. Amputări, experimente medicale, durere și groază emană fiecare pagină, iar acest lucru dă de gândit. Chiar și dragostea întrei cei doi are iz de luptă, iar acest lucru parcă vine să întregească acest tablou, demn de Infernul lui Dante, unde răsună poezii japoneze și cântece australiene.

image-23-06-16-08-12

Să nu credeți că este o carte ușoară. Deloc. Mai degrabă e dificilă prin amploarea sa, prin coloritul atât de realist, încât te face să fii acolo în junglele siameze, la limita dintre o Birmanie dispărută și un Siam umed de musoanele tropicale. Autorul a creat personaje al căror diapazon emotiv te poate desconcentra, a creat eroi cu comportamente josnice și dușmani cu bunătate voalată. Apoi a aruncat acest bagaj uman în labirintul lui Teseu, de unde doar Moartea sau Providența îi mai poate salva. Dar oare vor mai fi Oameni?

Comandă Cartea Ta aici

Mulțumiri pentru recenzie Corinei Moisei și îi urăm lecturi utile în continuare!

Dacă ai și tu o recenzie, nu ezita să o expediezi la adresa noastră de facebook sau la olgasternitchi@gmail.com

Pentru creativitare, se răsplătește!

sursa recenziei

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *