Confesiuni, fragmente din viața unei cititoare de profesie sau cum să supravețuiești fiind femeie

Confesiuni, fragmente din viața unei cititoare de profesie sau cum să supravețuiești fiind femeie

De obicei, îmi fac lista de lectură în urma recomandărilor de la persoanele vizate în domeniul lecturilor de calitate. Însă, Confesiuni, de Jodie Rhodes a apărut ca o evadare din viața programată pe puncte, liste To read, sau Top cărți. Mi-am dorit o carte care să Nu se afle în topuri, sau să Nu fi marcat pe cineva dintre prietenii mei. Am dorit-o doar pentru mine. Așadar, mi-a fost suficientă descrierea succintă de pe copertă:

„Am crescut într-o cIMG_20160625_134242asă în care iubirea lipsea. Nici eu, nici fratele meu, n-am fost vreodată sărutaţi sau îmbrăţişaţi. Pe părinţii mei îi îngrozea faptul că eram bună la învăţătură, căci se temeau să nu devin o tocilară, o paria. Căsătoria lor a fost un dezastru şi au ajuns amândoi alcoolici. (…) Într-un fel, ar trebui să le mulţumesc, pentru că dacă ar fi fost nişte părinţi buni, probabil că n-aş fi devenit scriitoare. Aşa, am avut material de lucru din plin. Două dintre romanele mele au fost publicate, iar cel de-al doilea, Winners and Losers, a ajuns pe lista de bestselleruri a L.A. Times în prima săptămână de la apariţie. Am ocupat posturi de conducere în agenţii publicitare din patru oraşe. Vreme de câţiva ani, am lucrat în industria de film. Însă când am devenit agent literar, nu numai că mi s-a schimbat radical viaţa, dar m-am schimbat şi eu. Confesiunile reprezintă drumul pe care l-am avut de parcurs până aici – unul lung şi plin de peripeţii.“

 

Am rămas impresionată de puterea și dorința acestei femei, care se intitulează- cititoare de profesie, care din copilărie a cunoscut deopotrivă mari succese şi înfrângeri usturătoare. Și-am făcut alegerea corectă!

Stilul de scriere ușor satiric, dar atât de inocent, captează de la primele pagini. Cartea începe cu istorioare din copilăria scriitoarei, completate cu detalii brutale, înțelese uimitor de sălbatic prin ochii unui copil, care și-a găsit iubirea doar în cărți. Căutând cu disperare evadare de problemele din familie în lumea lecturii. Și reușește! „În familia mea nu exista iubire, iar eu tânjeam după ea, deși nu eram conștientă de acest lucru.“ … „Cărțile mi-au salvat viața, m-au îndepărtat de ura și de durerea care domneau în casa mea, și m-au trasnportat în lumi noi și minunate.“citat

Este tragic pentru un copil să vadă în familie atâta ură între părinți, lipsa iubirii lor fiind, poate, unicul motiv de degradare morală a eroinei. Frica de iubire sinceră, reciprocă îi eschivează mereu calea spre o viață intimă reușită. Presupun, că Jodie nici nu credea pe deplin că merită să fie iubită pentru ceea ce era ea cu adevărat. Pur și simplu, că nu merită, doar din cauza că fiind copilă a fost traumată de părinți, aceștia fiind cei care nu avea încredere în ea, care o blamau chiar și pentru succese, fiindu-le frică că fiica lor nu se va integra în societate.

 

Parcursul vieții este unul destul de tumultos, țesut din incidente pe cât de fericite, pe atât de tragice. Femeia asta m-a inspirat, mi-a dat curaj de-a continua oriunde nu ai ajunge! Câtă putere de caracter! Jos pălăria.

Nu mi-a plăcut de ea, doar în cazul când nu reușește să păstreze bărbatul pe care îl iubește. De fapt, foarte mulți bărbați o iubesc sincer și ar face totul pentru ea, însă nu are curajul să se dăruie total vreunui dintre ei.

 

Без имени-1

În urma lecturii, am rămas cu o mie de resentimente. M-am gândit că această carte ar fi bine mai întâi să o citească părinții, să vadă prin ce trece un copil care nu are parte de iubire în familie și cât de otrăvitor va fi acest comportament ulterior în viața acestuia ca adult! După care, am zis că potrivit le-ar fi și adolescentelor să o citească, datorită sfaturilor pe care le dă eroina, să ia sub observație de cât curaj dă dovadă pentru a-și atinge scopurile. Și apoi, m-am gândit că va fi perfectă și pentru cei care lucrează în domeniul publicității, comunicării, PR-ului! (Dragilor, femeia asta știe ce face când vine vorba de promovare. Crează niște campanii de promovare excepționale).

Însă, doresc să subliniez, că eu am ales-o ca simplu cititor. Mi-a plăcut enorm cum și-a numit cartea- Confesiuni. Fragmente din viața unei cititoare de profesie. Recunosc, nu m-am așteptat la o așa poveste tragică, însă a meritat tot timpul!

Cu drag de carte!

Cartea o puteți comanda pe pagina noastră de facebook sau la 078 92 91 88

 

 

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *