Iubiții de pe raftul Danielei Beșliu

Iubiții de pe raftul Danielei Beșliu

Dana-BesliuJurnalista Daniela Beșliu se concentrează de fiecare dată asupra celor mai nobile evenimente din domeniul socio-cultural, mai ales cele de promovare a lecturii. Daniela Beșliu este redactor-șef la site-ul Zugo.md, unde mereu are posibilitatea să descopere iubiții de pe raftul literaturii, recomandând cele mai bune cărți. Astăzi, în rubrica ”Raftul cu iubiți” lansată de Everyday Journalism.md și librria online ”Cartea Ta este la Noi” ne povestește despre scriitorii și cărțile ei preferate.

Daniela, în calitate de redactor-șef la portalul de știri zugo.md, deseori redactezi materiale gen „Top cărți”. După care tendințe realizați aceste preferințe?

-Dat fiind faptul că pe portal am creat și am dezvoltat un compartiment dedicat lecturii, ne bazăm, atunci când realizăm articole de acest gen, pe preferințele publicului, în dependență de subcategoriile pe care le avem (recomandări, lansări, recenzii și librării). În cazul recomandărilor, apelăm la persoane ce „respiră” lectură, dar și la ceea ce citește publicul nostru. Lansările, clar lucru, au menirea de a face cunoscută o carte sau alta, pe când recenziile aduc în atenția cititorilor cărți lansate cu ani în urmă. Ne-am propus să avem și o subcategorie dedicată librăriilor, unde cititorul are posibilitatea să aleagă ce să citească și de unde.

Per general, deci, recomandările sunt realizate în pas cu cerințele publicului și cu noutățile de pe piață.

Dana-Besliu

– În opinia ta, care este o carte memorabilă? Cea cu sfârșit tragic sau fericit?

-Nu știu de ce, dar eu am o pasiune aparte pentru cărțile cu final tragic. Acestea sunt anume acele istorii care te obligă, într-un fel, să trăiești viața la maximum, în fiecare zi și secundă.

– Cum ți-ai ales iubiții de pe raft?

-Inițial, mi-i alegeam în concordanță cu propunerile d-lui Constantin Șchiopu, pentru că anume el redacta manualele claselor liceale la limba și literatura română, dar și a profesoarei de limbă și literatură română cu care aveam o „înțelegere nescrisă”: în schimbul fiecărei poezii (pe care nu reușeam nicidecum să le memorizez), citeam și povesteam o carte. Anume atunci am învățat să iubesc să citesc și să-mi adun „iubiții de pe raft”.
Apoi, după câteva zeci de lecturi, am devenit mai selectivă. Acum mi-i aleg în urma recomadărilor pe care le public pe ZUGO. Spre exemplu, în această săptămână acasă mă așteaptă „De veghe în lanul de secară” de Salinger.

Dana-Besliu

– Care ar fi, la moment, cartea secolului XXI?

-Plasez pe primul loc „Temă pentru acasă” de al nostru Nicolae Dabija. Dacă e să ne referim la nivel internațional, optez pentru romanul ce i-a adus scriitoarei Harper Lee Premiul Pulitzer – „Să ucizi o pasăre cântătoare”, chiar dacă, la o primă lectură, subiectul ar părea depășit.

– Care a fost cartea ce te-a marcat și ai dori să o recitești?

-Pe cât de banal, pe atât de genial consider romanul lui Rebreanu – „Ion”. Am început să-l citesc întâmplător pe când aveam 14 ani. Am revenit la această carte pe la 17, apoi încă o dată la 20 de ani. De fiecare dată o savurez și de fiecare dată îmi promit că voi reveni asupra-i.

Dana-Besliu

– Ești organizatoarea câtorva târguri de carte. Care este legenda lor?

-Cele două ediții ale târgului „O carte veche – un prieten nou” au fost, în primul rând, o experiență formidabilă care mi-a demonstrat că tinerii din Moldova sunt atrași de lectură.

Legenda primului târg pornește de la faptul că aveam prea multe cărți în biblioteca mea care „cereau” un nou stăpân. Aveam prieteni care se confruntau ce aceeași „problemă” și am decis să le oferim o viață nouă. Astfel, împreună cu echipa ZUGO, am început să-l organizăm și am văzut că publicul are nevoie de un spațiu în care să comunice despre lecturi, să facă schimb de cărți între ei, să vadă că persoanele care citesc chiar există :D. Impactul primului târg m-a făcut să-l organizez pe al doilea, iar acum lucrăm la cel de-al treilea.

Dana-Besliu

Dana-Besliu

– Ce soluții, proiecte vezi tu pentru a crește numărul cititorilor în Moldova?

-Una din soluții am și implementat-o pe site – vorbesc aici de compartimentul dedicat lecturii. O altă soluție sunt concursurile pe care le organizăm pe pagina noastră de Facebook, iar în viitor preconizăm câteva surprize literare, printre care reluarea emisiunii „O mie și una de cărți”.

Cât ține de proiecte, cred eu că ele sunt suficiente. Problema lor este că nu sunt aduse la cunoștința tuturor și mă refer anume la cele implementate încă de pe băncile școlilor.

Dana-Besliu

– Care este aportul mass-media pentru culturalizarea populației?

-Din păcate, este unul redus. Mass-media noastră se axează mai mult pe politică, politicieni, crime… pe ceea ce se „vinde”, motivând prin faptul că asta cere publicul, afirmație pe cât se poate de greșită. Publicul consumă ceea ce i se oferă și e păcat să nu oferi lectură.

Dana-Besliu-(10)-8

– Ce recomandări le dai fetelor în materie de lectură motivațională?

-Niciodată nu mi-au plăcut cărțile tip „10 căi pentru a-ți perfecționa…”, respectiv nu citesc așa fel de scrieri și nu pot recomanda. Și asta deoarece consider că cele mai bune lecturi motivaționale sunt cărțile care, o dată citite, îți rămân în gând pentru cel puțin două zile, care îți provoacă trăiri, stări și sentimente.

Femeia este o ființă atât de diferită, încât nu aș risca să recomand aceleași cărți pentru toate femeile. Voi enumera, însă, trei cărți pe care le voi recomanda cândva fiicelor mele: „Invitație la vals” de Drumeș, „O femeie liberă” de Steel și „Străinul” de Camus.

Dana-Besliu

Dana-Besliu

Partenerul proiectului: Librăria online Cartea Ta

 Autor text: Olga Sternitchi

Fotograf: Olga Sternitchi

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *